Γενικά

Η Λαμία

Η Λαμία είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας ,  πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με 70.000 κατοίκους περίπου. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Όθρυς και εκτείνεται στην πεδιάδα προς τα νότια. Σε απόσταση 6 χλμ απλώνεται ο Μαλιακός κόλπος όπου βρίσκεται η Στυλίδα και η Αγία Μαρίνα ενώ σε απόσταση 4 χλμ νότια περνά ο Σπερχειός ποταμός .  Στα ΒΔ βρίσκεται ο Όσιος Λουκάς,  στη θέση αρχαίου Ναού ,  σε υψηλό και απότομο βράχο .  ΒΑ από την πόλη υψώνεται η αρχαία Ακρόπολη  με τείχη από λαξευμένους ογκόλιθους (6ος αιώνας π.χ.) και με πολυγωνικά τείχη του 5ου αιώνα π.χ.  Επισκευάστηκε και τροποποιήθηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας και ύστερα από τους Τούρκους .

Η Λαμία είναι συγκοινωνιακός κόμβος στο κέντρο εύφορης αγροτικής και κτηνοτροφικής περιοχής και αναπτύχθηκε δημογραφικά πολύ γρήγορα μέσα στην εικοσαετία 1951-1971 όποτε και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε. Την ανάπτυξη ευνόησε η θέση της και η εγκατάσταση νέων Βιομηχανιών κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή και την Εθνική Οδό. Δημιουργήθηκαν Μηχανουργεία, Υφαντήρια, Αλευρόμυλοι, Ρυζόμυλοι, Εργοστάσια Ζυμαρικών και Ελαιοτριβεία.  Το απαραίτητο εργατικό προσωπικό εξασφαλίζεται από τα γειτονικά κέντρα. Εκτός από τις Διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες είναι έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και διαθέτει Ιερατική Σχολή, Βιβλιοθήκη,  Δημοτικό Θέατρο, Τουριστικό Κέντρο, τρεις Αίθουσες Κινηματογράφου,  ένα θερινό Κινηματογράφο και πολλά μέρη για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Επίσης διαθέτει σύγχρονο κλειστό Γυμναστήριο 3500 θεατών καθώς και Γήπεδο Ποδοσφαίρου. Τέλος αποτελεί Έδρα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το οποίο έχει τα 5 τμήματά του στην πόλη ενώ λειτουργούν και δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Στερεάς Ελλάδας είναι ένα από τα 36 Α.Ε.Ι. της χώρας. Ιδρύθηκε το 2013 με το Π.Δ. 100/5-6-13, ως διάδοχο ίδρυμα των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας και σύμφωνα με το Ν. 1404/83 είναι ένα ανεξάρτητο και πλήρως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ.

Πριν την αυτοδύναμη λειτουργία του ως Τ.Ε.Ι. Λαμίας, αποτελούσε Παράρτημα του Τ.Ε.Ι.  Λάρισας με τα Τμήματα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Νοσηλευτικής, ενώ το Παράρτημα του Καρπενησίου ανήκε στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Το 1994, με την ίδρυση του ΤΕΙ Λαμίας, ιδρύθηκε και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, στη συνέχεια ιδρύθηκαν το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Παράρτημα της Άμφισσας (Π.Δ. 147/26-05-1998) και το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών (Π.Δ. 200/06-09-1999). Το 2008 το Παράρτημα της Άμφισσας ξεκινά τη λειτουργία του ως τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Τον Ιούνιο του 2013, το Ίδρυμα παίρνει τη Σημερινή του μορφή που περιλαμβάνει 15 τμήματα σε Λαμία/Χαλκίδα/Θήβα/Άμφισσα και Καρπενήσι.

Το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, με έδρα την πόλη της Λαμίας, έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, και συνεπώς την δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών απ΄ όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ταυτόχρονα, η επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι εφικτή και η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας ιδιαίτερα σημαντική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας είναι το μόνο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδας και αποτελείται από 4 Σχολές (Σ.ΤΕ.Γ.ΤΕ.ΤΡΟΔ, Σ.Δ.Ο. Σ.Τ.ΕΦ. και Σ.Ε.Υ.Π.), 3 παραρτήματα (Καρπενησίου, Θήβας και Άμφισσας) και έχει συνολικά 15 τμήματα:

 • Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος – Καρπενήσι
 • Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού – Θήβα
 • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σε μεταβατικότητα) – Χαλκίδα
 • Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Σε μεταβατικότητα) – Άμφισσα
 • Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων
 • Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής – Χαλκίδα
 • Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. – Λαμία
 • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. – Χαλκίδα
 • Τμήμα Ηλεκτρολογίας (Συγχωνεύθηκε) – Λαμία
 • Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. – Λαμία
 • Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. – Χαλκίδα
 • Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. – Χαλκίδα
 • Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. – Χαλκίδα
 • Τμήμα Φυσικοθεραπείας – Λαμία
 • Τμήμα Νοσηλευτικής – Λαμία